رسول نوری خواجه بلاغ؛ محمدرضا خالدیان؛ محمد کاوسی کلاشمی؛ محمدتقی عظیمی
چکیده
در سالهای اخیر بهرهبرداری غیربهینه از منابع آبی بهویژه منابع آب زیرزمینی، خشکسالی، رعایتنکردن اصول حفاظت در بهرهبرداری از منابع آبیکشور، رشد جمعیت و غیره موجب شد تا نهادهی آب بهعنوان یکی از مهمترین عوامل محدودکنندهی توسعه در بخش کشاورزی ایفاء نقش نماید. یکی از راهکارهایی که میتواند تا حدودی این مشکل ...
بیشتر
در سالهای اخیر بهرهبرداری غیربهینه از منابع آبی بهویژه منابع آب زیرزمینی، خشکسالی، رعایتنکردن اصول حفاظت در بهرهبرداری از منابع آبیکشور، رشد جمعیت و غیره موجب شد تا نهادهی آب بهعنوان یکی از مهمترین عوامل محدودکنندهی توسعه در بخش کشاورزی ایفاء نقش نماید. یکی از راهکارهایی که میتواند تا حدودی این مشکل را حل کند، مدیریت جامع آب است که روشی اقتصادی دارای اهمیت است. همچنین با ارزشگذاری میتوان بین عرضه و تقاضای آب تعادل ایجاد کرد. در این مطالعه برای تعیین ارزش اقتصادی آب در تولید محصولات گندم و جو از روش تابع تولید استفاده شد. بهمنظور تجزیه و تحلیل دادهها از نرمافزارهای EXCEL و SPSS استفاده شد. نتایج بهدستآمده نشان داد که متوسط مقدار تولید نهایی نهادهی آب آبیاری برای محصول گندم و جو به ترتیب برابر با 240/0 و 268/0، با ارزش اقتصادی 3/3237 و 2813 ریال بر مترمکعب است. همچنین بیشترین میزان مصرف آب در تولید گندم و جو به ترتیب برابر با 5200 و 3100 مترمکعب و میانگین مصرف آب به ترتیب برابر با 56/4604 و 7/2793 مترمکعب بهدست آمد. با توجه به اینکه ارزش نهایی تولید آب بیشتر از هزینهی تأمین آب آبیاری است، در صورت اصلاحنکردن قیمت آب کشاورزی باعث برداشت و استفادهی بیرویه از منابع آبی میشود. برای جلوگیری از این امر بهتر است قیمت آب کشاورزی براساس ارزش نهایی تولید تنظیم شود.